| Nahlásit

Cesta z Břeclavi do Prahy, příklad

Jak dlouho vlaku trva cesta z Breclavi do Prahy, kdyz z Breclavi vyjede vlak v 12,30 a v Praze bude v 16,27, jak ma vypadat vypocet?
Témata: matematika
Diskuze
(Upr. 22.09.2014 18:22) | Nahlásit
t1=12:30 hod
t2=16:27 hod

Δt=t2-t1
Δt=16:27 - 12:30 (u času nemůžu odečítat jako u desetinných čísel a minuty jsou u menšence menší než u menšitele, proto musím přidat 60 minut k menšenci a vzít jednu hodinu 1hod=60 minut z celých 16 hodin)

16=15+1 = 15 hod + 60 minut

27 minut+ 60 minut = 87 minut

Δt=15:87 - 12:30 (je nutno upravit pro rozdíl v minutách)

Δt=15:87 - 12:30 = 3:57

Vlak pojede 3 hodiny 57 minut.
| Nahlásit
Lidsky řečeno, musíš se napřed z toho prvního času dostat na nejbližší celou hodinu (od 12.30 do 13.00 je 30 minut), pak poskočit o nějaké ty celé hodiny, co nejvíc možno (takže z 13.00 na 16.00) a pak z té poslední celé hodiny už na konečný čas (od 16.00 do 16.27 je 27 minut).
No a pak to sečíst: 30 minut + 27 minut = 57 minut; plus ty celé tři hodiny k tomu: 3 h 57 min.

P.S.: Kdyby těch minut vyšlo víc než 60, musíš těch 60 vzít jako další celou hodinu a jen zbytek jako minuty (třeba od 12.15 do 16.27 je 3 hodiny a 45+27= 72 minut = 1 h 12 min. Takže celkem 4 h, 12 min).
 Anonym
Odpovídat lze i bez registrace. Dodržujte pravidla Ontoly
Vložit: Obrázek