| Nahlásit

Slovní úlohy o pohybu

Jak se prosím počítá tahle úloha a jaký je výsledek?

První vlak jede z Brna do Ostravy rychlostí 81km/h, druhý z Ostravy do Brna rychlostí 69km/h. Jak daleko jsou hodinu před tím, než se setkají?

Předem moc děkuji ;)
Témata: matematika

39 reakcí

| Nahlásit
A jakou tam máš uvedenu vzdálenost Brno - Ostrava. Nebo tu si máte zjistit na netu? Jde to , ale pokud tam je uvedena, tak ji tu napiš, OK? Leda
| Nahlásit
vzdálenost tam není, ani ji nemáme hledat =(..prej se to dá spočítat bez toho...že to chce jen trochu logiky...ale já nevim =(
| Nahlásit
se vzdáleností bych to spočítala taky v pohodě....ale o města tam prý vůbec nejde...
| Nahlásit
od sebe budou za hodinu vzdálení 150 km, ne? (když teda nejde o města) :))
| Nahlásit
No pokud není, kde konkrétně to bude, tedy jak daleko od Brna a jak daleko od Ostravy, pak to bude 69 + 81 = 150km. Protože jeden ujede za hodinu 81 a druhý 69, tak jim do setkání musí zbývat 69 + 81. Leda
| Nahlásit
Děkuju mooc, taky mně to tak vyšlo, ale nebyla jsem si jistá..moc dík ;)...Nezkusil(a) bys(te) prosím ještě tu druhou úlohu, co jsem přidala? Je to také slovní úloha o pohybu =)
| Nahlásit
V 7 hodin vyšel turista z noclehárny na další cestu. Za hodinu ušel 5 km. Současně s ním vyjel z noclehárny stejným směrem cyklista rychlostí 17 km hod-1. V kolik hodin budou od sebe vzdáleni 20 km? Pomocte prosím
| Nahlásit
Logicky: Za hodinu jsou od sebe 17-5=12 km. Do 20 km chybí 8 km, kterou ujdou (ujedou) za 8/12=2/3 hodiny (trojčlenkou). 2/3 z hodiny je 40 minut. Takže 20 km budou od sebe vzdáleni za 1 hodinu a 40 minut. :)
| Nahlásit
?? díky moc xD
| Nahlásit
a když napíšu rovnicí 5x+20=17
20=12x/:12
x=5/3*60´= 1hod 40 minut???
| Nahlásit
nebyl jsem si jistý jestli to mám správně, ale vychází to stejně jako Vám..
| Nahlásit
Prosím,potřeboval bych poradit s touto slovní úlohou na pohyb:Vzdálenost 2 míst je 240km.Z místa A vyjelo v 8:00 nákladní auto průměrnou rychlostí 60KM/H.V 8:30 mu vyjelo naproti z místa B osobní auto rychlostí 80km/h.Za jak daleko od místa A se obě vozidla potkají?
Prosím nějaký postup pro 7 třídy.Předem děkuji.
| Nahlásit
PROSÍM PORADÍTE?
| Nahlásit
Uvědom si, že součet drah obou vozidel je rovný vzdálenosti obou míst.
Náklaďák urazil dráhu s1 = 60*t. Osobák urazil dráhu s2 = 80*(t-0,5); osobák vyjel o půl hodiny později. Z toho, co jsem napsal na začátku, sestavíme následující rovnici:
S1 + s2 = 240 => 60*t + 80*t - 40 = 240 => 140*t = 280; t = 2 hod
s1 = 2*60 = 120km; s2 = 1,5*80 = 120km . Auta se setkají v plovině vzdálenosti obou míst.

OK?
| Nahlásit
Díky moc,rozumím.
| Nahlásit
Dobrý den, moc prosím o radu s řešením následující úlohy: Za dvě hodiny ujede osobní auto o 100km více než nákladní auto. Vzdálenost 72km ujede osobní auto za dobu o 1 hodinu kratší než nákladní auto. Určete rychlost obou vozidel. Moc díků.
| Nahlásit
HELP ME
V 8 hodin vyjel z Klatov do karlovarského podniku M nákladní automobil průměrnou
rychlostí 40 km/h. V 9 hodin 15 minut vyjel za ním po stejné trase osobní automobil
průměrnou rychlostí 60 km/h. Vzdálenost Klatovy – karlovarský podnik M je 125 km.
V kolik hodin a v jaké vzdálenosti od podniku M dožene osobní automobil nákladní?
| Nahlásit
ve skolni jidelne vari 540 objedu.na jednu porci se pocita 100g syroveho masa.jaka je spotreba na vsechny obedy.kolik korun bude stet toto mnozstvi masa,kdyz 1kg stoji 100 kc.
| Nahlásit
1 porce ... 100 g masa
540 porcí ... x g masa
---------------------
x=100*540 (výsledek převeď na kg)

1 kg masa ... 100 Kč
x (výsledek z předchozí trojčlenky) ... ? Kč
-----------------------------------------------
? = 100*x

A už je to uděláno, už je to hotovo... :D
| Nahlásit
Do prazdne pozarni nadrze nateklo za 5hod 2150hl vody.Kolik hektolitru vody nateklo kazdou hodinu?Kolik hektolitru vody bylo v nadrzi po 3 hodinach? Prosim poradte dekuji Stefi.
| Nahlásit
a) 2150/5
b)(2150/5)*3
| Nahlásit
Prosíím pomozte :( V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 km/h.Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový člun průměrnou rychlostí 42 km/h.V kolik hodin dohoní člun parník? děkuji moc
| Nahlásit
Dobrý den chci se zeptat jak vypočítat tuto úlhou: "trener řekl kdýž pujdeme tempem 4km/h přijdeme na nadraž 45 minut po odjezdu vlaku.Pak ukázal na skupinu která nás právě míjela a řekl oni jdou rychlostí 6km/h a na nádraží budou již 30 minut před odjezdem vlaku."Jak je nádraží vzdáleno?
(Upraveno 10.10.2012 18:10) | Nahlásit
Ať vzdálenost na nádraží je s km. Časový rozdíl v době chůze je 0,5 + 0,75 = 1,25hod.
s/6km/hod = t; s/4km/hod = t + 1,25hod; do druhé rovnice dosadíme za t s/6 z první rovnice
s/4 = s/6 + 1,25 => s/4 - s/6 = 1,25hod => (3*s - 2*s)/12 = 1,25 => s = 12*1,25 = 15km
Rychlostí 6km/hod bude chůze trvat 2,5hod
Rychlostí 4 km/hod bude chůze trvat 3,75 hod. Vlak odjíždí za 3 hodiny.
OK?
| Nahlásit
Anebo jeste srozumitelneji :
s = v*t
S1 = S2
S1 = 4(t+3/4h)
S2 = 6(t-1/2h)
4(t+3/4)= 6(t-1/2)
4t+3=6t-3
6=2t
t=3h
S1 = 4 * 15/4 = 15km
S2 = 6 * 2,5 = 15km
| Nahlásit
Prosím jak mam zjistot příklad:
Po setkání na moři se první loď vydala stálou rychlostí n ajih, druhá rychlostí o 6 km/h vetší na západ. po dvou hodinách byly lodi od sebe vzdáleny 60 km. Jakými rychlostmi pluly?
| Nahlásit
Pravouhly trojuhelnik, Pythagorova veta.
LodSever : S1=vt=2x
LodJih : S2=vt=2(x-6)
(2x)^2 + (2(x-6))^2 = 60^2
x1,2 = 24,-18
(-18) nevyhovuje zadani takze Lod sever= 24km/h
Lod Jih 24-6 = 18km/h
| Nahlásit
oprava Sever je Zapad ....
| Nahlásit
Díky moc! :)
| Nahlásit
Jak se vypočítá toto ?? vubec to nechápu . Pavlína šla na výlet po turistické cestě průměrnou rychlostí 4km/h . Lobor za ní vyšel o hodinu později a spěchal rychlostí 7km/h kolik km libor ujde , než pavlínu dohoní ? .D
| Nahlásit
logicky: Pavlína ušla 4 km, když vyšel Libor rychlostí 7 km za hodinu.
Za další hodinu má za sebou Pavlína 8 km, Libor 7 km. Za další hodinu Pavlína 12 km, Libor 14 km. Z toho je jasné, že se setkají někdy v tomto úseku.
s = v*t
s_1 = 4t
s_2 = 7(t-1)
s_1 = s_2
4t = 7(t-1)
4t = 7t - 7
7 = 3t
t = 7/3 = 2 1/3 = 2 hodiny 20 minut
s_2 = 7(7/3 - 1) = 7 * 4/3 = 28/3 = 9 1/3 km
| Nahlásit
jak se to počítá ?
motocyklista jede průměrnou rychlostí 62 km za hodinu.jakou vzdálenost ujede za 6hodin a 45min.?
| Nahlásit
Stačí k tomu trojčlenka. :)
62 km ... 1 hodina
x km .... 6,75 hodiny
........................
| Nahlásit
paní potřebuje 6 šnůr na prádlo o délce 360 cm bez navazováni, kolik spotebuje balení šnury,1 balení je 8 metrů,jaký utvořit příklad ,prosím poradit
| Nahlásit
rychlost x čas
| Nahlásit
Ahoj, vypočítáš si, kolik metrů, případně cm celkem potřebuje a to pak vydělíš 8 m, případně 800 cm. :) Výsledek zaokrouhli na celá balení. :)
(Upraveno 18.04.2018 17:05) | Nahlásit
...až teď jsem si všimla, že šlo o starý dotaz. Tak třeba rada k řešení pomůže někomu dalšímu... :)
 Anonym
Odpovídat lze i bez registrace. Dodržujte pravidla Ontoly
Vložit: Obrázek