Ontola > Fyzika > diskuze
| Nahlásit

fyzika příklad

Autobus projel křižovatkou rychlostí 72 km/h. Za 10 minut po autobusu projel toutéž křižovatkou osobní automobil rychlostí 90 km/h. V jaké vzdálenosti od křižovatky dostihne automobil autobus.
Témata: fyzika

4 reakce

| Nahlásit
va = 72000/3600 = 20m/sec; vo = 90000/3600 = 25m/se
Autobus za dobu t dorazí do vzdálenosti s = va*t
Osobní auto za čas t-600 dorazí do stejné vzdálenosti s = v0*(t-600sec), takže:
t*20 = (t-600)*25 => 20*t = 25*t-15000 => 15000 = 5*t => t = 3000sec je doba jízdy autobusu do setkání ve vzdálenosti 60000m = 60km od křižovatky.
Osobní auto jelo 2400sec a urazilo vzdálenost 2400*25 = 60000m = 60km od křižovatky.
OK?
| Nahlásit
ano děkuji :-)
| Nahlásit
Dobrý den, tak tu nad tím přemýšlím a vůbec to nechápu. Není mi jasné, jak jste se k výsledku dobral. Nejsem schopna to takto vypočítat....Šlo by to ještě více přiblížit?Děkuji
| Nahlásit
Pokusím se to vysvětlit více laicky, ale ta rovnice už jednodušší nebude. Víme rychlosti obou vozidel a dobu, po které projelo auto křižovatkou. Dráhy jsou ze zadání stejné (počítáme je až od křižovatky), takže dráha autobusu = dráha auta. Sbus = Saut a podle vzorce s=v.t můžeme dosadit, že Vbus.Tbus = Vaut.Taut. Dále víme, že čas auta, je o deset minut (600 sekund) menší, než autobusu, což znamená, že si to můžeme vyjádřit jako Taut= (Tbus-600). Dosadíme to do rovnice, která už je po krocích nahoře popsaná, samozřejmě musíme převést rychlosti na m/s. Z rovnice vyjde, že čas autobusu je 3000 sekund, což dosadíme zpět do rovnice dráhy auta - 25.(3000-600) = 25.2400=60000 metrů = 60 km
 Anonym
Odpovídat lze i bez registrace. Dodržujte pravidla Ontoly
Vložit: Obrázek