Ontola > Biologie > diskuze
| Nahlásit

Vrány nebo havrani?

Co to normálně lítá po městech je vrána nebo havran? Díkkes
Témata: biologie

8 reakcí

| Nahlásit
Havran. Vrány se vyskytují pouze zřídka v jižních Čechách a jinak je jejich teritorium severněji než v našich zemích. Vrána je trochu větší než havran a rozeznat je lze podle šedých konců per na křídlech vrány a podle našedlých vraních nohou.
 Ina
| Nahlásit
Vrána
S oblibou se usazuje na rašeliništích, v mírně zvlněné kulturní krajině, v řídkých lesních porostech, v polopouštních oblastech i na mořském pobřeží. V našich podmínkách se tento velmi přizpůsobivý pták zdržuje často na polích, ale potkáme ho i v parcích, zahradách nebo na otevřených prostranstvích ve městech.
Havran polní
Na polích ho poznáme velmi snadno, obzvláště v předjaří v době hnízdění. V zimním období se havrani zdržují i v městských parcích. Jejich hnízdiště se nacházejí v korunách vysokých stromů na okrajích lesů nebo v lesících mezi poli a uprostřed zalesněných ploch. Tito hluční a společenští ptáci hnízdí většinou v hustě obsazených koloniích a všichni se vydávají společně za potravou. Na našem území hnízdí havran polní většinou jen v nížinách u řek, pouze v zemědělsky obdělávaných oblastech hnízdí i ve vyšších polohách.
A ještě:Vránu obecnou snadno poznáme podle jejího výrazného ostrého krákání.
Rozdíl mezi vránou a havranem je jeho zobák, který je poměrně dlouhý a rovný, kořen zobáku je neopeřený a bělavé barvy. Tím se odlišuje od vrány obecné.
| Nahlásit
dík!
 Ina
| Nahlásit
Ještě bych dodala k té vráně, že počet volně žijících jedinců u nás však mírně klesá. V letech 2001 - 2003 v Česku hnízdilo 3-6000 párů.
| Nahlásit
S šedými křídly je to vrána stejná jako celá černá. Je to pozůstatek po době ledové, jinak je to totožný druh vrány obecné. U nás se vyskytující velmi často - jo a je menší než havran který má ozobí na zobáku jasné, vrána narozdíl od něj ho má překryté peřím. Často tyto dva druhy potkáváme v hejnech společně.
| Nahlásit
pro gandalfa - já mněla zraněnou vránu, celou černou potvrdil to i zvěrolékař. U nás jich je docela hodně, co je spíše vzácné je kafka
| Nahlásit
No, zejména Franz....:-) Ale ani kavky nejsou běžně k vidění.
| Nahlásit
Vrány byly do padesátých let i ve městech častější než havran - aspoň v Plzni a ve středních Čechách. Pak ochránci zpěvných ptáčků a drobné zvěře nad nimi vyhlásili klatbu a vymohli si povolení je hubit otrávenými vejci (s fosforem). Akce se zdařila, vrány byly místy úplně vyhubeny. Pak se ale zjistilo, že vrány se živily hlavně drobnými hlodavci a další rok byla kalamita hrabošů a myší. Ty bylo nutné hubit jedy, rozhazovanými z letadel a tak další rok se skoro přestali vyskytovat zajíci. Není nad poroučení větru, dešti.
 Anonym
Odpovídat lze i bez registrace. Dodržujte pravidla Ontoly
Vložit: Obrázek