Ontola > Zdraví > diskuze
| Nahlásit

Rentgen plic, škodlivost záření?

Dneska jsem byl na rentgenu srdce+plíce. Jsou s tím spojená nějaká rizika? Myslím rengenové záření.
Témata: rakovina

31 reakcí

| Nahlásit
Rentgen sice není moc zdravý ale když na rentgen nechodíš příliš často rizika žádné nejsou
| Nahlásit
Riziko, že kvůli rentgenu onecmocníš rakovinou je 1-2%, což není nějak hrozně moc, ale zase vůbec nic taky ne.
http://www.o-zdravi.cz/clanky/riziko-onemocneni-rakovinou-po-rentgenu-je-dvouprocentni.html
| Nahlásit
co já vím, tak rentgen vnitřních orgánů by se měl dělat nejvíc 2x ročně, vícekrát už to záření škodí.
| Nahlásit
Dobrý den, 10.10.08 se mi stal pracovní úraz, zlomil jsem si palec u nohy a od toho datumu jsem byl poslán 7x na rentgen. Když jsem dnes byl opět na kontrole a ptal jsem se na škodlivost rentgenů, tak mi pan doktor řekl " 30.- jste platil, jestli chcete, tak jděte a jestli ne tak mi pošlete dalšího" takže jsem se zase nic nedověděl, nejspíš jsem obtěžoval. Tohle je přístup studovaného člověka.
| Nahlásit
To je strašnej přístup, to je pravda. To je na nahlášení nějakýmu kontrolnímu orgánu. Nebo spíš na ránu pěstí.
Jinak ale pro vaši informaci, rentgeny končetin jsou zrovna ty nejmíň škodlivé.
| Nahlásit
Dobrý den,

mám dotaz ohledně rentgenu u co používají zubaři. Od noveho roku mám problém se zuby a už jsem byl asi 5x u zubare a vždy mi dělal rentegen zubu. Myslím že ale po každé nebyl potřeba. Ptal jsem se zda tak často není až zbytečně moc?? A bylo mi odpovězeno doktorem že rentgen u zubaře byť je velikostně malý je nízkozátěžový skoro prý neškodný. Tak nevím zda věřit či ne. Spíše se mi zda jestli nejde jen o finanční benifit ošetřujícího lékaře. Jinak jsem s jeho služby velice spokojen.

děkuji za odpověď.
| Nahlásit
Dobrý den,od mala jsem také podstoupila dost rtg plic,a během 5let,rtg hlavy 2- krát a dnes rtg plic.Ptala jsem se obsluhy rtg,bylo mi řečeno,že pokud jsem nemocná at to neřeším,že odhalení nemoci je důležitější,já myslím že rtg bylo zbytečné,rozumnou odpověd jsem stejně nedostala.Ortoped,že je škodlivé,pokud se dělá opakovaně ročně,tak nevím,ochota doktorů je nulová,jen platit a zbytečně neotravovat otázkami.Ví někdo jak rtg je tedy škodlivé,či kolik rtg je škodlivých?
| Nahlásit
Je to zhruba takhle: neexistuje bezpečná dávka rtg záření. Čili se nedá říct, že např. jeden rtg plic za rok je ok a dva už ne. Každý rtg je teda potenciálně nebezpečný a čím víc retgenových vyšetření, tím se riziko zvyšuje. To riziko není příliš velký, ale ani by se nemělo podceňovat. Vedou se o to spory i mezi doktorama. Nemá cenu se mu zase za každou cenu bránit, protože často je mnohem důležitější problém dobře vyšetřit, než se obávat rtg. Ale v žádném případě by neměl být dělán jen tak pro "doplnění". Také záleží na tom, co je rentgenováno, třeba u rtg trupu (kdy jsou zasaženy vnitřní orgány) je nebezpečí větší, u končetin malý a taky se liší dávky záření. Pro uklidnění se ale může říct, že když jdeš na CT, tak dostaneš mnohem větší dávky záření než z CT a přesto se CT (dneska už celkem běžně) dělá. Prostě vždycky je třeba zvážit rizika a přínosy. Doktor by ti ale měl vysvětlit, proč co dělá a ty máš právo cokoliv odmítnout.
| Nahlásit
Našla jsem - zdroj http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/skodlivost-rtg-zareni-15276
Odpověď odborníka
Dobrý den, nebezpečí pneumonie je mnohem větší. Kdybyste měl např. CT vyšetření (computer tomography), množství záření je u jednoho vyšetření podstaně větší než u obyč. rtg snímků. Ozáření je ale přísně hlídáno, jak z hlediska bezpečnosti přístrojů na rtg pracovištích, tak množství ozáření pro jednoho pacienta, neznepokojujte se, opravdu není množství záření při jednom snímku (ani krát 15) nijak rizikové. (Pro srovnání, ozáření při jednom CT plic je přibližně 50 i 100 rtg snímků plic a srdce - podle druhu přístroje a druhu vyšetřování). Přesto se vyšetření provádějí (i CT vyšetření), i opakovaně, protože jsou vysoce důležitá pro kontrolu vývoje onemocnění ve vnitřních orgánech a bezpečnost pro člověka je hlídána, nebojte se. Chápu, že laikovi přijde množství 15 -ti snímků horentní, ale není tomu tak. Hezký den a brzské uzdravení.
MUDr. Jana Leskovská
| Nahlásit
Nic proti paní doktorce, ale tvrzení "... není množství záření při jednom snímku (ani krát 15) nijak rizikové", takto jednoznačně podané, není pravdivé. Rizikové je, ale riziko je řekněme menší, než zanedbaná nemoc a proto není rozumné se odůvodněnému užití rentgenu bránit.
Se zbylým souhlasím.
| Nahlásit
Mezi námi, to RTG záření je opravdu trochu problém. Někomu může stačit jedna dvě dávky, aby se mu něco poškodilo, jiný může chodit na snímkování často a nic se mu nestane. Neexistuje pevná hranice, za kterou je záření škodlivé a před kterou není. Všechno je jen statistika výskytu komplikací. Jak říká Bruno, vždy zvážit, co je větší riziko pro pacienta.
| Nahlásit
energie zareni z lekarskych rentgenu a ct ovlivnuje pouze elektronový obal atomu = vznikají volné radikaly ( ty mohou oxidovat DNA = riziko vzniku rakoviny při selhání reparačních mechanismů bunky a imunitního systému) při absorbování záření hmotou.
Vyznamne snížení rizika poškození zdraví je jednoduché protiopatření a to konzumace velkeho množstvý vitamínu C (nebo jiných antioxidantů)těsně před každým vyšetřením. Antioxidanty rychle zlikvidují volné radikaly. Přebytečný vitamín C se rychle vyloučí močí.
| Nahlásit
A navíc se zbavte starých televizi s obrazovkou, ta je taktéž zdrojem RTG zareni o energii přibližně 25keV
| Nahlásit
Kdyby to opravdu tak fungovalo, bylo by to ideální, ale antioxidanty a vit.C opravdu na poškození z ozáření RTG asi nestačí.
Jinak by to věděli i pracovníci na rizikových místech a nikdo z nich by nebyl poškozen, což se nestává.
| Nahlásit
Zdravim vsechny-pred 7mi lety-po operaci slepaku- jsem prezil multiorganove selhani s opakovanymi septickymi stavy, behem 1,5mesice kdy jsem byl udrzovan v umelem spanku mi lekari ARA delali 27 rtg ,7 CT vysetreni a dostal jsem 41 transfuzi krve nez zjistili co mi vlastne je .5let mam transplantovanou 1 ledvinu a za tech 5 let jsem nesbiral dalsich 15-20 RTG , presto vsechno jsem 5 let stastnym otcem syna.Od te doby nejake RTG vubec neresim, diagnostika je mnohem prednejsi. HOWK.
| Nahlásit
Dobrý den, byl jsem na rentgenu hrudníku a za 2dny rentgenu zápěstí.Chci se zeptat na nebezpečí, doktoror říkal, že to nevadí, ale chci se ujistit.
| Nahlásit
Je sice hezké, že by ti ujištění měla poskytnout právě ontola, ale ty svému doktorovi nevěříš? Tak se zeptej jiného, konkrétního doktora. Žasnu.
| Nahlásit
Doktor má pravdu - nevadí to nijak víc, než samostatné rentgeny, protože se ozařuje jiná část těla. A taky dávka záření je u rentgenu končetin malá.
| Nahlásit
Jinak platí pravidlo: doktorům nevěřit ani nos mezi očima a zjišťovat informace, kde se dá.
| Nahlásit
No ..... podle takového postoje bych doporučil nevěřit ani instalatérům :-))))
| Nahlásit
No....Gandalfe, on ten chlapec s číslem 244012 bude asi velmi radíkálních názorů...:-)
| Nahlásit
No jasně Gandalfe ;-), to máš úplnou pravdu - důvěřuj, ale prověřuj!
Pavle, na tom není nic radikálního, jsou za tím jen špané zkušenosti...
| Nahlásit
CT ve Štenberku napiš své skušenosti
| Nahlásit
Sice o tři roky pozdě, ale co se dá dělat. Na slabší ozáření (jednotky seirvetů) se umírá do měsíce. Na běžný snímek plic je potřeba asi 0,05 mSv. Dávky se sčítají, ale zároveň záření po čase z těla vyprchává. Celkově by nám museli dělat přes dva miliony RTG plic aby, sme dosáhli slabšího stupně ozáření. Co se týče přímo rakoviny, RTG její riziko zvyšuje, nic méně, ji přímo nevyvolává. Když přijdete v Brně na Žlutý kopec, a zeptáte se kolik lidí tam už na rakovinu plic umřelo, řeknu že jenom jeden co to odpískal předem a ani nenastoupil do léčby. Takže myslím že absolutně není čeho se bát. Sám sem toho nasbíral poměrnně dost během poslední doby, a podle některých paranoiků a bojsů už bych měl dávno svítit a z břicha mi lézt třetí ruka. ;-] Zbytečná polemika.
| Nahlásit
ok ale co znamená to,že to záření časem vyprchává???záření "vyprchne" hned,jak se vypne rentgen...
| Nahlásit
Ja chcem reagovat na celu tuto diskusiu len stručne. RTG ziarenie patri medzi fyzikalne nadorotvorne činitele a je to ionizačne žiarenie a pri ionizačnom žiareni sa neda stanovit žiadna bespečnostna hranica ktora by jednoznačne určovala 0-love riziko vzniku trebars rakoviny. Percentualne sa to neda vyčislit vobec, pretože každy človek je individualny a su ludia radiosenzitivny a radiorezistentny, su ludia u ktorych može aj mala davka rtg žiarenia postupom času vyvolat rakovinu a naopak su ludia s ktorymi velmi vysoke davky nerobia nič jednoducho od človeka k človeku. V každom pripade je jednoznačne, že davka žiarenia zavisi pri klasickych rtg snimkoch od hodnot KV a mAs, ktore laboorant nastavuje na ovladači RTG pristroja najvyšiu davku žiarenia ziskavame pri snimkoch chrbtice a panvy a to su velmi vysoke davky žiarenia pri porovnani napr. s bežnymi snimkami pluc alebo klbou. Takže chrbticu a panvu (klasicke rtg snimky), dalej všetky CT vyšetrienia, si treba dokladne zvažit, snimky pluc a klbou su zanedbatelne, nieje rtg vyšetrenie ako vyšetrenie, ked si zobereme fakt, že klasicky RTG pristroj ma široke spektrum hodnot, ktore sa daju nastavit a prave tieto hodnoty určuju davku žiarenia.
| Nahlásit
Nedávno jsem byl na RTG hlavy, konkrétně dutin nosních. Je to nějaké velké riziko?
| Nahlásit
Našel jsem (tady: https://www.sujb.cz/aplikace/konference2/detail.php?page=1&thrd=381), že při RTG VDN (rentgen vedlejších dutin nosních) obdrží člověk dávku 1-2 mSv:
"... odhad ekvivalentní dávky pro jednu projekci cca v rozpětí 1,2 - 2 mSv."

To mi připadá strašně vysoká zátěž, to je srovnatelné s CT hlavy. Navíc mi při dělání snímků dutin nedali ochranný límec na štínou žlázu, je to správně?
| Nahlásit
Zdravím,já jdu dneska asi na 20 RTG plic během 3měsíců
| Nahlásit
Dobrý den,
Byl jsem za necelý rok 3krát na RTG končetin a teď mám jít taky, chci vědet jak to je škodlivé a k tomu mi je 14.
| Nahlásit
K té dávce u rentgenu dutin - na stránce https://www.sujb.cz/aplikace/konference2/detail.php?page=3&thrd=181 je nová odpověď z 27.10.2017 16:30:08 a píše se tam, že u RTG plic a nosních dutin je "odhad efektivní dávky je cca 0,5 mSv", což je o dost míň, než dřívě zmiňovaných "1,2 - 2 mSv".
 Anonym
Odpovídat lze i bez registrace. Dodržujte pravidla Ontoly
Vložit: Obrázek