| Nahlásit

Nádorový marker PSA, hodnoty?

Dobrý den byl jsem na odběru krve na PSA hodnota S PSA 6.81, a S PSA free 21.37 může se jednat o začátek nějakého vážnějšího problému děkuji a přeji hezké den.
Diskuze
| Nahlásit
Prostatický specifický antigen (PSA) je glykoprotein, který je produkován v buňkách prostaty. Je tkáňově specifický /tvoří se jen v prostatě/, není ale specifický pro karcinom prostaty (CaP).
Nezhoubné zvětšení prostaty nebo různé formy jejího zánětu, traumatu či retence moči jsou často spojeny s vyšší sérovou hladinou PSA. Hodnoty PSA pro časnou detekci rakoviny prostaty tak mají značný počet falešně pozitivních výsledků, na základě kterých se
provádí řada zbytečných biopsií u pacientů s benigním onemocněním prostaty. Zjišťování hladiny PSA v séru se proto stalo zcela nepostradatelným pro sledování nemocných s rakovinou prostaty, zatímco jeho užití při vyhledávání karcinomu u zdravých lidí je sporné.

PSA existuje v séru ve 2 formách - volný a vázaný
U pacientů s:
1.PSA 3,5 - 10 ng/ml /váš je 6,81/
a)Při poměru f/t PSA < 0,15 se indikuje biopsie prostaty (váš je 3,13)
b)Poměr f/t PSA v rozmezí 0,15 – 0,20 se považuje za tzv."šedou zónu", kde nelze dát jednoznačné doporučení, zda biopsii provést či nikoliv. Pokud je nalezeno susp. ložisko, pak se provádí cílená biopsie
c)Při poměru f/t PSA > 0,20 se biopsie neprovádí. Je třeba samozřejmě přihlížet i k věku pacienta.

2.U mužů s PSA v rozmezí 10 - 20 ng/ml nebo i vyšší, je pravděpodobnost karcinomu je již vysoká, by bylo lepší použít hodnotu poměru f/t PSA k určení, zda znovu opakovat předchozí negativní biopsii prostaty.

Je nutné vzít v úvahu, že na hodnocení poměru f/t PSA mají vliv minimálně 3 faktory:
věk, objem (hmotnost) prostaty a hodnota PSA.

Samozřejmě nejsem lékař, ten to musí rozhodnout,neznám další výsledky ani klinický nález. Ale obávat byste se moc neměl.
| Nahlásit
Dobrý den, u mé krve zjistili PSA 6,67 index 0,14 a urolog mě posílá na biopsii. Je to tak vážné?
| Nahlásit
Pardon, zapomněl jsem doplnit věk:52 a hmotnost 83 kg.
| Nahlásit
Vzhledem k vyšímu PSA je lepší vyšetření udělat.
Index je sice jen hraniční, ale PSA v normě zcela určitě není. A budete mít klid.
| Nahlásit
Dobrý den,prosím o informaci: mám PSA 12,1 PSA kvocient 0,11 ulrazvuk: prostata obvyklého tvaru,objem náplně 70ml vel.49x42x44 objem prostaty 45cm3 tj.115%,její struktura hrubší.
semenné váčky nezvětšené
Je mi 64 let. Mám mí tobavy karcinomu
Děkuji Karel.
| Nahlásit
Pokud vám nestačí výše napsaná odpověd, nutno se opravdu obrátit na lékaře.
| Nahlásit
Dobrý den,lékař mi naměřil hodnotu PSA 5,88 a S/FPSA 17%. Mám jít na biopsii prostaty. je mi 54 let, vážím 87 kg. Je to nezbytně nutné?
Děkuji za odpověď
| Nahlásit
Nádorové markery s určitou pravděpodobností říkají, jestli je něco špatně nebo ne. S jistotou vám neřeknou ani jestli nádor máte, ani jesli nemáte. Pokdu vám doktor biopsii doporučil, tak na ní jděte, je to výhra v každém případě - pokud byste náhodou nádor měl, včasné léčení je velmi důležité, pokud ho nemáte, budete mít klid.
| Nahlásit
Dobrý den.bylo mi naměřeno PSA 4,85 free0,52 index0,11a mám jít na biopsii prostaty.Je mi 51let.Myslíte,že biopsie je nutná??Děkuji za odpověď.PEPE
| Nahlásit
Nejde o žádný náročný výkon. Pokud vám to lékař doporučil, určitě jděte. Budete mít klid i do budoucna. A pokud tam něco je, zachytí se to v počátku. Tato onemocnění prostaty patří mezi ta vyléčitelná, pokud jsou zachycena v počátku. Podobně jako u žen onemocnění prsu.
| Nahlásit
Dobrý den,lékař mi doporučil bioptické vyšetření prostaty při hodnotách
PSA 8/04-1,04ng/ml. Je nutné toto vyšetření nutné?
Děkuji,je mi 58 let.
| Nahlásit
Já neznám váš celkový nález, ale pokud to lékař doporučil, jistě ví proč. viz výše.
| Nahlásit
p.sp. Hodnota PA není určující stanovení pro bioptické vyšetření. Je jen jedním z ukazatelů.
| Nahlásit
Dobrý den,bylo mi zjištěno PSA7,830 a index 0,19,může jit o nador.děkuji,anonym.
| Nahlásit
PSA máte pod 10, index 0,19 máte hraniční. Nelze tedy jednoznačně říci. Záleží ovšem i na histologickém nálezu a na vyš.lékaře. Nechala bych se podrobněji vyšetřit, abych měla klid. Ale nějak bych z toho nešílela.
| Nahlásit
Dobrý den ,je mi 64let a bylo mi zjištěno PSA13,4 může jít o nádor? Můj otec a sestra zemřeli na rakovinu . Děkuji Tom
| Nahlásit
Když si přečtete můj odkaz z 19.10.2009 15:39, tak vidíte, že je opravdu vysoký. I když se musí hodnotit i jiné faktory. A nechte si udělat biopsii prostaty.
| Nahlásit
Dobrý den,

letos mi bude 70 let a doktor mě posílá na biopsii prostaty. Důvod: PSA 1,47 f/t 19,73% nepříznivý poměr f/t PSA. Můžete mi prosím Vás trošku ozřejmit, proč jde o nepříznivý poměr a jak moc je situace vážná?? Děkuji Jan.
| Nahlásit
Vyšetření volného a navázaného PSA.
Vyšetření používané k zjištění volného a vázaného PSA jsou vyvinuta tak, aby byla schopna lépe odlišit zvýšení PSA spojeného s nádorovým onemocněním a PSA, který s podobným onemocněním nesouvisí. Obě vyšetření fungují na témže principu, a sice na tom, že pacienti s rakovinou prostaty mají často změněný podíl těchto forem PSA – sníženou hladinu volného PSA a zvýšenou hladinu vázaného.
PSA se nedá pokládat za diagnostický ukazatel rakoviny. Zlatým standardem pro diagnózu rakoviny je stále biopsie, odběr malého množství prostatické tkáně a jejího důkladného prozkoumání pod mikroskopem, přičemž se hledají abnormální buňky. Vyšetření celkového PSA a DRE (manuální vyš,) se společně používají ke stanovení nutnosti využití biopsie prostaty. Cílem vyšetřování je minimalizovat počet biopsií, které nejsou nutné, a odhalit klinicky významnou rakovinu prostaty, dokud nevytvoří žádné metastázy. Termín klinicky významný je důležitý, protože s věkem se rakovina prostaty stává u mužů poměrně běžnou záležitostí, ale mnoho z těchto případů se týká nádoru, který roste pomalu. Lékaři se musí jednak snažit rakovinu prostaty odhalit, ale zároveň je třeba odlišit nádory prostaty, které mohou růst rychle a tvořit metastázy (rozšířit se do jiných částí těla).
Z toho plyne, že se jedná o vyšetření, které má lékaře ujistit o tom, zdy u vás jde nebo nejde o nádorový proces.
U vás je hodnota hraniční ,to znamená, že se nemusí o nic jednat, ale je lépe nechat si tu biopsii udělat, než mít potom obavy.
| Nahlásit
V dubnu 2009 jsem měl PSA 3,23 ug/l index 0,26. Beru pravidelně Damurgin, v květnu 2010 však PSA 4,85, index 0,19. Je mi 60 let, váha 77 kg. V oblasti pravého podbříšku mívám i v klidu občas bolesti, před 3 roky operace pravé tříselné kýly laparoskopicky. Po operaci jsem trpěl velkými bolestmi. Mám postoupit biopsii prostaty?
| Nahlásit
Damurgin se užívá při nezhoubném zvětšení prostaty. Pravidelná vyš. se delají právě proto, aby se zachytil problém co možná nejdříve.
U benigního zvětšení prostaty se může zvýšit i PSA, i když ne tolik, jako u nádoru. PSA máte v podezřelé zoně, index je též hodně hraniční. Pokud to lékař ordinuje, doporučuji biopsii, určitě. Jste ještě relativně mladý na nějaké komplikace kvůli odmítnutí malého zákroku.
| Nahlásit
Krev na určení PSA mi byla odebrána 36 hodin po celodenní nezvyklé fyzické zátěži, která spočívala i v nošení těškých břemen do poschodí. Na tuto skutečnost jsem ošetřující lékařku neupozornil. Vidíte stále potřebu biopsie nebo by jste nejdříve preferovala opakování krevních testů? Tento dotaz navazuje na dotaz z 19.06.2010 Anonym 21465.
| Nahlásit
Je to velmi dlouhý časový úsek. Spíše může vadit vyšetření prostaty před odběrem krve, pohlavní styk.
V současné době není odbornými společnostmi kromě stanovení PSA doporučen
žádný jiný nádorový marker pro diagnostiku karcinomu prostaty.
Požádejte lékaře, at vám ještě jednou odebere krev, index máte 0,19, to jest na hranici tzv.šedé zony. Nad 20 by to už byla 100% indikace k biopsii. Možná vám vyjde nižší. Ale pokud ne, odvahu..Indikace k biopsii neznamená onemocnění. A i kdyby, léčit lépe zpočátku, než pozdě. Tato choroba je léčitelná, na rozdíl od jiných nádorů.:-))
| Nahlásit
Dobrý den,
byl jsem na vyšetření u urologa s poboláváním nadvarlete (mám tam nějakou zduřenou uzlinu nebo bulku).Dle ultrazvuku a vyšetření to prý není tak důležitý problém jako výsledky krve. Poslal mě i preventivně na vyšetření PSA a hodnoty jsou - PSA 2,98 , PSA volný 0,29 , poměr 0,1 a po 2 měsících 3,04/0,29/0,1.Je mi 47let (81kg) a chce mi na základě výsledku krve udělat biopsii.Je to opravdu nutné,když PSA není vysoké,jen poměr je mimo toleranci.Nemám si nechat udělat ještě jedno PSA za 2 měsíce?
Děkuji za odpověď.
| Nahlásit
při poměru f/t PSA < 0,15 je biopsie prostaty indikována, máte ji stále 0,1. Nechte si to udělat. Už vzhledem k tomu varleti. Tam se může jednat o hydrokélu, varikokélu apod., ale také o něco jiného. Proto to chce lékař vyšetřit.
| Nahlásit
Dobrý den, tatínek (62 let) si byl dnes u lékaře pro výsledky z krve a jeho hodnoty jsou: PSA celkový 2,615, PSA volný S:0,348, PSA podíl volné frakce 13,31. Vůbec těmto výsledkům nerozumíme a ani tady jsme podobné nenašli. Prosím můžete nám osvětlit co to znamená ? Děkuji
| Nahlásit
Dobrý den,
je mi 70 let,hm.80 kg. Rozborem krve mi byly zjištěny tyto hodnoty :
PSA ,,,,,3,920, volné PSA ,,, 0,99 , FPSA/PSA ....25,26 %.
Co napovídají tyto hodnoty ?
Děkuji za odpověď.
| Nahlásit
Možná pomůže tato tabulka:

"Předpověď rizika pro karcinom prostaty na základě zjištěné hodnoty PSA dle údajů EAU"

PSA (ng/ml).............PPV (positive predictiv value)
0 - 1 ......................2,8-5%
1 - 2,5 ....................10,5-14%
2,5 - 4 ....................22-30%
4 - 10 .....................41%
nad 10 .....................69%
| Nahlásit
Dobrý den,
můj otec-65let byl u lékaře s problémwm s prostatou,opětovně na kontrole dostal tyto výsledky:PSA 5/10-4,48ug/l fPSA 0,49 ug/l,M+S:negat
PSA 2/11-6,14ug/l fPSA 0,48 ug/l
Sub.nykturie0,mikce najednou,proud je střední,jen mírně ze začátku slabší,makrohematurii nikdy nepozoroval.,
obj:Nález na břiše a ledvinách klidný,
RES: hy prostaty,elevace PSA!stp TRUS s biops. 10/10 - histol High grade PIN!
Dopor: rp prostamol. užívat 1-0-0.
Otec se lékaře nezeptal,co výsledky znamenají,lékař mu jen sdělil,že se nemá obávat....Otec číslům nerozumí,proto bych Vás požádala o možné vyjádření k těmto výsledkům.
Na vánoce jeme na doporučení k prostamolu ještě otci zakoupili doplňky z aloe -95% gely a z LR reishi.Od 05/10 se mu PSA zvedlo a my teď zvaujeme,zda přípravky pomohly či né,že buď výsledky mohly být ještě horší či zda se výsledky mohly tímto zhoršit. Děkuji moc za odpověď.
| Nahlásit
PSA je velmi nízké, opravdu není důvod ke znepokojení. (Výklad k mikrogramům PSA by byl asi velmi složitý a odborný a laikovi asi moc neřekne. Podstatné je, že se výsledky pohybují hluboko pod hranicí nebezpečnosti).
| Nahlásit
Děkuji za odpověď(dotaz z 19.02.2011)
 Vin
| Nahlásit
Dobrý den, mému manželovi ( 60 let, 72kg)byly při preventivní prohlídce zjištěny hodnoty: PSA 7,30ug/l, FPSA 0,76ug/l a byl odeslán na urologii. Prosím o vyjádření, jak moc jsou tyto hodnoty znepokojující a co bude následovat. Děkuji.
| Nahlásit
PSA je mírně zvýšený, ale nedomnívám se, že je důvod ke znepokojení. Bude následovat vyšetření, ale k biopsii pravděpodobně ještě ošetřující lékař nepřikročí. Očekával bych nějakou volbu medikace.
| Nahlásit
Dobrý den
od r. 2007 chodím na kontroly PSA.Je mi 53 a vývoj hodnot byl takovýto-49let:4,88-5,91,následovala negativní biopsie,50let:4,7-5,52..51let4,8-4,55,...52let:6,08-4,49,...53let:5,72/0,21 v únoru a v březnu7,21/0,14.Je toto běžný vývoj pro KP, nebo to signalizuje jiný druh poruchy?Kromě přeléčení antibiotiky používam jen vitamin D,občas Prostenal a selen.Děkuji za odpověď.
| Nahlásit
Domnívám se, že to už je na odbornou konzultaci s urologem.
| Nahlásit
nevim co se vlastně děje milý gandalfe, ale příští týden jedu na Kanáry. Jediné co mojí ženu o 8 let mladší zneklidnilo je moje reakce na na hodnotu 7.21, jinak je vše při starém.Možná je problém jen v našich hlavách a pak ta finančně štědrá nabídka našich lákáren.Já myslim, že je to geneticky dané
| Nahlásit
Také je to možné .... příroda je mocná. Pěkný pobyt na Kanárech přeju :-)))
| Nahlásit
anonym11111 - 60 let
hodnoty PSA -0,61ug/l
fPSA - 0,290 ug/l
fPSA/PSA index - 47,541%
jak jsem na tom? Děkuji za odpověď
| Nahlásit
Velmi dobře.
| Nahlásit
dobry den..mám 55 rokov, bol som prvý krat na urologickom vyšetreni, bez klinických príznakov, ale vzhladom k veku som to považoval za potrebné a na moje prekvapenie by bola nameraná hodnota PSA až 78,0...mám strach
| Nahlásit
Dobrý den.
Je mi 57let,byljsem na odběru na PSA a hodnoty jsou PSA:4.140 ug/l
FPSA:0.60 ug/l a FPSA/PSA:14.49%.Jedná se o začátek nějakého vážnějšího problému?
Děkuji.
| Nahlásit
To se nedá říct, to jen signalizuje určitou pravděpodobnost, mužete být nemocný i zdravý. Pozná se to až podle biopsie prostaty. Snad to bude ok, hodně štěstí.
| Nahlásit
Mám PSA 20.9 a f/PSA 11%, co bude asi následovat, děkuji.JB
| Nahlásit
Je mi 36 let, bez rakoviny v rodině, dosud bez obtíží. Minulý týden krev ve spermatu, po čtyřech dnech krevní testy. PSA 2,510, anti Free 0,174, fPSA/PSA 0,07. Po vyšetření prostaty manuálně, dnes bez nálezu. Vzorky sperm. a moči, výsl. příští týden. Děsím se těch hodnot PSA/fPSA, co myslíte?
| Nahlásit
manžel byl opakovaně na biopsii prostaty při PSA 40, nebyly nalezeny maligní strktury. Nyní má po odběru krve PSA celkový 41.670 ug/l. Prosím je to nebezpečné, pochopitelně se oba bojíme, léky užívá pravidelně. Děkuji
| Nahlásit
Dobry den,manžel má hodnoty S PSA-4.47,P Psafreef-0.14,S psafre-0.64,čeká ho multiplikovaná rebiopsie,myslíte,že je jeho stav je vážny??Prosíme za vysvětlení těch čísel s desetinnou čárkou,děkujem.
| Nahlásit
Zdravím, já nevím kam na ty hodnoty chodíte.
Já mám v papírech jen PSA 0,90. Nic víc.
Když mně nechávali dělat PSA asi před půl rokem, jasně bylo na žádance napsáno "odeslat do laboratoře v HK". Přesto se testy dělaly v místní laborce s tím, že oni vázané PSA nedělají.
Už mě to naše zdravotniství s..e!
| Nahlásit
Zvýšená hodnota může indikovat

rakovinu prostaty (velmi podezřelé jsou hodnoty nad 10 μg/l)
benigní hyperplazii prostaty (nezhoubné zbytnění prostaty) – hodnoty jsou nižší, překrývají se však s počátečními stádii rakoviny prostaty
zánět prostaty
| Nahlásit
Dobrý den, jsem 60 let/96kg, několik let problémy s močenim. Loni biopsie negativni. Mam jit opet na biopsii. Je to nutne?
P S A F P S A FPSA/PSA
4.97 0.88 17.61 3/2010
6.51 0.53 8.14 7/2010
4.1 0.57 13.9 8/2010
3.49 0.58 ---- 11/2010
4.1 0.56 13.66 2/2011
5.69 0.69 12.13 4/2011
8.49 1.12 13.19 9/2011
Děkuji za odpověď.
| Nahlásit
PSA skoro 8,5 mi připadá docela dost. Neznamená to, že to je rakovina, ale radši bych si to nechal vyšetřit. Protože jak všichni víme, na začátku se to dá dobře léčit, ale když se to zanedbá, pak je to průšvih.
| Nahlásit
PSA 1.368 FPSA 0.186 - 13,7% 63 let posuďte stav,díky..
| Nahlásit
Dobrý den.
Chodím pravidelně na kontrolu k urologovi,moje hodnoty PSA v roce 2007_PSA_2,12,2010_PSA 2,97,2011_PSA 3,15. Je mi 59 let ,při poslední kontrole mi lékař řek,že je to na pováženou dost mně vyděsil.Na další kontrolu mně pozval v lednu 2012.Co říkáte na ty hodnoty vy.Děkuji Radek
| Nahlásit
Možná pomůže tato tabulka:

"Předpověď rizika pro karcinom prostaty na základě zjištěné hodnoty PSA dle údajů EAU"

PSA (ng/ml).............PPV (positive predictiv value)
0 - 1 ......................2,8-5%
1 - 2,5 ....................10,5-14%
2,5 - 4 ....................22-30%
4 - 10 .....................41%
nad 10 .....................69%
| Nahlásit
Dobrý den, manžel byl na operaci karcinomu prostaty před 10 lety. PSA má stále naměřitelné hodnoty od 0,1 do 7,0. V průběhu let hodnoty kolísají. Byl ozařován a klesly, pak opět vystoupaly, držel různé diety a opět klesly. Po nějakém čase však opět stouply. Celou dobu polyká hormonální léky. Chce se vyhnout chemoterapiím. Je mu 58 let a váží 75 kilo. Doporučíte nám něco, prosím, hodně ho to trápí a doktoři nic neví. Děkuji
| Nahlásit
LABORATORNÍ VYŠETŘENÍ
PSA5,5/fPSA 12% PROSÍM O NÁZOR,JE TO VÁŽNÉ ?
| Nahlásit
zapoměl jsemúdaje věk 59let a váha 86kg,
| Nahlásit
Mam PSA 8,44/0,14. V případě Dg.CAP, vadí častý sex v případě monitoringu?Prosím o váš názor a nikoliv odkaz na urologa (onkologa) děkuji.
| Nahlásit
382510: ty považuješ anonymní (byť třeba seriozní) odpověď za věrohodnější než odbornou informaci přímo od urologa (onkologa)? No, to tě tedy obdivuji..... ale nechápu.....
| Nahlásit
Co myslíš tím monitoringem?
| Nahlásit
Sledování méně agresivní formy karcinomu určené dle Gleasonovi stupnice.Pochopte mě, mam o dost mladší ženu a je to pro mě důležité.Urolog neodpověděl, onkolog nevěděl. Já myslim, že mě dost chlapů chápe,....
| Nahlásit
Já to teda chápu.Ale všude se píše že častý sex nebo teda spíš ejakulace je z hlediska rakoviny prostaty prospěšná věc,že její pravděpodobnost snižuje.Proč teda myslíš že by to mělo vadit?Že by to nějak zkreslilo výsledky?
| Nahlásit
No v tom je jádro pudla příteli. Jako prevence ano, to je jasné, ale když už to máš, tak ten vliv této činnosti mi nikdo neobjasnil. Když jdeš na kontrolu PSA, tak nemáš 48hodin před tím souložit,jezdit na kole a eliminovat jakékoliv záležitosti, které by mohly ovlivnit objektivní výsledky PSA.Ten zmíněný monitoring jsem myslel jako 1 z možností reakce na Dg CAP a to je WW (Watenfull waiting), kdy nádor je malý ohraničený a jeho rozvoj se dá částečně ovlivnit.Je to asi protimluv, protože to ovlivnění spočívá i v hormonální léčbě a tudíž znekvalitňuje i ten častý sex. Moje otázka je jednoduchá - je častý sex neškodný i při popsané variantě Dg CAP??? Jinak mi tento dotaz promiňte, jedu na stejné lodi jako vy a není mi z toho zrovna nejlépe...
| Nahlásit
Nejsem doktor, jen jsem si přečetl vaši debatu. V tomto dokumentu www.prostate-cancer.org.uk/media/11785/sexuality.pdf (už nedostupný) se psalo: "Having sex will not affect your cancer or the success of your treatment." Přeloženo: sexuální aktivita neovlivní vaši rakovinu ani úspěch vašeho léčení. Není to odborná studie, je to leták organizace pomáhající lidem s rakovinou prostaty, ale asi není důvod mu nevěřit, vypadá seriózně zpracovaný.
| Nahlásit
Děkuji, mužský orgasmus je vlastně určitá forma masáže prostaty. Chtěl jsem jenom vědět zda je to v tomto stádiu prospěšné, či ne,....
| Nahlásit
Bohužel, musim říct, že díky 50leté prohlídce jsem se třás jako trouba i tam kde to nebylo třeba 5 let mě sledovali aniž se cokoliv dělo, tak teď se to konečně zvedá ( to PSA) a já se musim bát, protože to je norma, teď mě bolí rameno, pravá strana páteře, žebra a já mám pocit, že mam metastázy , jasně vše už jsem pročet, je to tutový, kdybych o tom nevěděl, ani bych po tom nevzdech a tak se setkávám každý rok se zjištěním, že umírám, ale je to možné, máte čas na upořádání věcí, já si nechávam na pohřbu zahrát tu krásnou věc od Dire Straits www.youtube.com/watch?v=5vUDmFjWgVo
| Nahlásit
Teď to úplně nechápu. Jak vysoký máte PSA? Metastázy nemáte, ano? Máte potvrzený malý ohraničený karcinom prostaty, ano? Proč se neoperuje? Jaká je vaše současná léčba?
| Nahlásit
Jasan
Prosím zdělte. Může vyšetření PSA prozradit poškození jiných orgánů, nebo jenom prostaty. děkuji
| Nahlásit
PSA je prostatický specifický antigen. Zvýšení PSA neznamená automaticky rakovinu, může se jednat jen o zvětšenou prostatu. PSA může být zvýšený při přítomnosti kostních metastáz prostatického původu. Ale že by zvýšené PSA indikovalo problém s nějakým jiným orgánem než prostatou, o tom nevím.
| Nahlásit
Macko
Budem mať v tomto roku 66 asi pol roka ma začala hnevať moja prostata. V noci som musel ísť až 2x sa vymočiť. Potom ma začalo to štípať pri močení aj pri ejakulácii. Dal som sa vyšetriť s urologom. Pri palpačnom vyšetrení zistil, že mám zväčšenú prostatu.Brali mi aj krv na zistenie PSA no výsledky sú nedobré mám až skoro 26% .Táto hodnota veľmi ma znepokojila však normálne hodnoty v mojom veku sú okolo 4 max 6 a ja mám až 4,5- krát vyššiu hodnotu. Lekár mi nariadil biopsiu no toho sa bojím ako čert ohňa však človeku za živa vytrnú tkanivo z prostaty.No a výsledky pri danej hodnote tiež ma znepokojujú či nemám už prostatu vzhodnú na onkológiu. Poraďte mi čo ma môže očakávať. Čitateľ Vašej stránky zo Slovenska. Za odpovede ďakujem.
| Nahlásit
Mám S-FreePSA-0,38.PSA-3,19.fPSA-012.Je nutná biopsie??
| Nahlásit
Omlouvám se zapoměl jsem váha 90kg,věk 62roků
| Nahlásit
No, vzhledem k tomu, že podle tabulky nahoře spadáte do kategorie 22-30%, tak bych tam asi šel. Rakovinu asi nemáte, PSA je zvýšené i u nenádorového zvětšní prostaty, ale jistota je jistoa a jinak nebudete mít klid. Ale je to názor laika, co na to říkal doktor?
| Nahlásit
Díky za odpověď.Paní doktorka chce 1 měsíc počkat,je toho názoru,že se nemá vycházet z jednoho rozboru a po měsíci chce udělat komplexní vyšetření(krev,moč,sono atd) a dle toho poté rozhodnout.Dík.
| Nahlásit
Aha, to zní rozumně, protože PSA může být zvýšeno dočasně.
Ještě jedna věc, ta tabulka nahoře není úplně přesná, protože pásma pravděpodobností se liší podle věku. Pro váš věk je norma celkového PSA do 4,5 μg/l, takže je pravděpodobné, že je vše OK, ale je rozumné se tomu pro jistotu věnovat.
| Nahlásit
Ještě se ale vyhodnocuje S-Free PSA/celkový PSA, tam by mohl být zakopaný pes, ale na to jsem tabulky nenašel.
Důležitý zkrátka bude ten druhý odběr, z nárůstu nebo poklesu bude vědět doktorka víc.
| Nahlásit
Dík za potěšující zprávy.Já jsem po infarktu,beru prášky na ředění krve a biopsie v tuto chvíli není dobré dělat.
| Nahlásit
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Můj taťka, 59 let, 80 kg, byl v listopadu 2011 na operaci prostaty, měl vysokou hodnotu PSA. Sdělili nám, že se jedná o rakovinu prostaty. Po operaci měl ale hodnotu 0,20, která se pri následné kontole zvedla na 0,50...poté mu bylo doporučeno 2měsíční ozařování, které před 14 dni dokončil. Včera byl ale na kontrole a hodnota PSA je na 0,60 a hodnotu g 9 (nejsem si ted přímo jistá názvem této hodnoty, mělo by se jednat o hodnotu buněk po odebraném nádoru. Lékařka nám sdělila, že již není další postup, ozařování prý mělo pomoci...22.8.2012 by měl jít tedy na další testy. Prosím Vás tedy o radu a Váš názor..je možné, aby se mu rakovinové buňky rozrostly dále do těla? Již si nevíme rady a jsem z informací lékařu zmatení. Předem Vám velice děkuji za odpověď. Hezký den. AB.
| Nahlásit
To je dost obtížná otázka, možnost metastáz tu určitě je, ale to by měl pomoci k posouzení rozbor histologického nálezu. Pokud je PSA mezi O a 1, tak je pravděpodobně karcinom zvládnutý. Uvidí se po dalších testech, je to běh na dlouhou trať. Pokud lékařka nenasadila chemoterapii, tak bych raději věřil v obrat k lepšímu.
| Nahlásit
No po operaci mu lékař sdělil, že je vše v pořádku jen měl pozitivní okraje. Tak spíš je ted otázke jestli ty okraje nemohly prorůst někam dál...což mi ale přijde divné, jelikož krevní výsledky měl v pořádku. Není třeba možné, že se hodnota PSA,která byla naměřena včera je po ozařovaná hodnocena moc brzo? je to přeci jenom 14 dní co dokončil danou léčbu. Děkuji. AB.
(Upr. 09.08.2012 13:16) | Nahlásit
Rakovinné bujení proniká do organizmu trochu jinak, než jen prostým prorůstáním. Jestli zasažená tkáň byla odstraněna a po ozáření bylo konstatováno, že chemoterapie není potřebná, tak by se léčba měla ubírat správným směrem. Hodnota PSA odráží stav v organizmu, doba posuzování PSA je dobou kdy byla odebrána krev. Ta hodnota se "neměří", je to prostatický specifický antigen (PSA)a je to glykoprotein, který je produkován v buňkách prostaty. Je tkáňově specifický /tvoří se jen v prostatě/, není ale specifický pro karcinom prostaty (CaP).
I nezhoubné zvětšení prostaty nebo různé formy jejího zánětu, traumatu či retence moči jsou často spojeny s vyšší sérovou hladinou PSA. Hodnoty PSA pro časnou detekci rakoviny prostaty tak mají dokonce značný počet falešně pozitivních výsledků.

Já rozumím Vaší úzkosti, ale bez znalosti konkretních výsledků vyšetření, množství a směru ozařování, stavu operačního pole po operaci se dá obtížně takhle na dálku něco předvídat (ono i při znalosti všech těchto faktů je to hodně složité), takže opravdu bude dobře počkat na vyšetření v poslední srpnové dekádě a ze srovnání výsledků pak bude možné něco přesněji konstatovat.
| Nahlásit
Mo Vám děkuji za tyto informace, jsou pro nás opravdu cenné. Počkáme tedy na další testy. Jak píšete tak by zvýšené PSA mohlo být i následkem stresu či špatného psychického stavu? Jen mám ještě poslední otázku, píšete, že PSA se tvoří v prostatě, táta už ale prostatu nemá...při operaci mu byla odebrána..jak je tedy možné měřit PSA?
Ommlouvám se, že mám tolik dotazů, ale od z informací lékařů jsme opravdu dost zmatení. Moc Vám děkuji, AB.
| Nahlásit
Mně se opravdu takhle na dálku těžko odpovídá ..... víte, Vy si řeknete - tátovi sebrali prostatu - přece mu ji nemohli sebrat celou, někudy musí vést močové cesty z ledvin, vzali prostě tu část, která byla dotčena chorobou. Špatný psychický stav výši PSA neovlivní, ten ovlivní nějaký zánět v místě (jako pooperační stav bych to chápal), případně retence moči, což také může být důsledek pooperačního stavu ...... ale to přece není třeba teď řešit, když výše PSA odpovídá bezproblémovému stavu. Podívejte se na tohle vlákno na příspěvek z 06.12.2011 09:09. Predikce karcinomu u Vašeho táty je na 2,5%, což je, jak se říká nula nula nic :-))))
| Nahlásit
dobrý den, před cca měsícem mně naměřili PSA 2,92 a byla mě doporučena s ohledem na věk 40 let biopsie... Trochu mi vrtalo hlavou, jestli na tu hodnotu neměl vliv poměrně častý sex po kterém mě občas prostata pobolívá... Dal jsem si tedy čtrnáct dní celibátu a udělal si soukromě odběr... Vyšlo mi PSA 0,623 a fPSA 0,21 & %fPSA z PSA 34%
Je ten poslední rozbor v pořádku? A může být zvýšené PSA opravdu vyšší sex aktivitou...?
:-( Díky moc
| Nahlásit
Buďte rádi, že Vám hodnoty PSA ukazují jednotky a doktoři s tím něco dělají. Ne že ukazují stovky a doktoři místo léčby se na Vás vykašlou, tatínek měl hodnoty PSA v únoru 2009 na stovce, doktoři s tím nic nedělali až do září, kdy opět ochrnul, pak PSA hodnoty byly na několika stovkách, ale poloviční dávku chema mu dali až v únoru 2010, 26. září téhož roku po roce, kdy byl upoután na lůžko zemřel.

Připojuji tabulku normálních hodnot PSA ze: zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina-priloha/specificky-antigen-psa-405991

Hodnotu PSA hodnotíme vzhledem k věku pacienta
(věkově specifické PSA), do 49 let by měla být do 2,5 ng/ml, ve věkovém rozmezí 50–59 let do 3,5 ng/ml, ve věku 60–69 do 4,5 ng/ml a nad 70 let by měla být do 6,5 ng/ml.

Anonym446060: Ano rakovinové buňky můžou metastázovat de facto do celého těla, záleží na tom o jak moc agresivní typ rakoviny jde.
| Nahlásit
dobrý den prosím hodnoty: S_PSA: 5.7 (meziroční nárůst z 1.6), S_fPSA:0.682, FPSA/PSA: 11.9.
prostata vysoko uložená, v dosahu prstem, tužší, bez vyloženě susp. uzlů
Odeslán na biopsii...
Jaké jsou tyto hodnoty? moc se v tom nevyznám, díky... na urologii chodí pravidelně, užívá ominc tocas 1x denně (dlouhodobě)
| Nahlásit
Dost mě mrzí, že si tazatelé nepřečtou, co se na tomhle vlákně už psalo dříve. To by balo zřejmé, že už před rokem jsem tu psal tohleto:

Možná pomůže tato tabulka:

"Předpověď rizika pro karcinom prostaty na základě zjištěné hodnoty PSA dle údajů EAU"

PSA (ng/ml).............PPV (positive predictiv value)
0 - 1 ......................2,8-5%
1 - 2,5 ....................10,5-14%
2,5 - 4 ....................22-30%
4 - 10 .....................41%
nad 10 .....................69%

Z toho plyne, že biopsie je na místě.
| Nahlásit
Dobrý den, pročítala jsem celou diskuzi ale stále si nejse jistá výsledky jak moc jsou závažné. Tatínek 66 let prodělal v říjnu zánět hodnoty měl PSA 2.17 FPSA 0.23, FPSA/PSA 10.7% po přeléčení PSA 2.1, FPSA 0.21, FPSA/PSA 9.8% palp.nález na prostatě. Jak je situace vážná? Předem děkuji
| Nahlásit
dobrý den, přítel prodělal před 3 týdny chřipku a následně angínu, užíval antibiotika (tuším Duomox????), hned následující den po dobrání šel na krevní odběry a udělali mu také test na hladinu PSA. Hodnota byla 12,8!!! Mohlo to být ovlivněno nemocí, antibiotiky, případně pohlavní stykem, který byl cca 16hod před odběrem? Děkuji za odpověď, Bára
| Nahlásit
Dobrý den, muj manžel má hodnoty PSA 3,650 a FPPSA 0,15. Máme být znepokojeni? Potíže žádné nemá. Ani krev v moči, ta byla v pořádku. Zjistili hemoglobin v krvi 139 a tak mu udělali rozbor krve v prevenci v dárcovství krve. Děkuji
| Nahlásit
Jindrich
69 let, 180 cm, 85 kg. Obtíze s prostatou mi vznikly na 95 % vlivem užívání angl. léku Nacton (vřed na dvanáctníku) již od 40 let věku. Od roku 1997 až do současnosti mi vychází většinou v kritických hodnotách 0,14-0,16, tu a tam se dostal i na poměr 0,19-0,21. Zažil jsem 2 biopsie (2002 a 2004) a 1 operaci prostaty v ríjnu 2010 (řez přes močový měchýř a odebrání 255 g tkáně z prostaty). Bál jsem se následného pomočování, ale operace byla velmi úspěšná a jak svěrač tak všechny funkce prostaty zůstaly zachovány. Ale hodnoty testu PSA zůstaly tam, kde byly vždy, pod limitem 0,20. Nechce se mi podstupovat další biopsii (vždy jsem po nich močil krev a sraženiny po více měsíců). Jeden z "mých" urologů, již starý pán (dnes již po smrti) mi říkal, že mírná většina rak. nádorů prostaty má tak pomalý vývoj, že šedesátníka věkem naprosto nemůže ohrozit. Lze však dnes rozpoznat typ rak. nádoru prostaty?
| Nahlásit
Dobrý den, dědeček, 71let, 90kg, hodnota PSA 100, můžu se zeptat, jaká je šance, že by to mohlo být dobré, zítra jde na biopsii prostaty?děkuji
| Nahlásit
PSA 100 už je velmi vysoké, tady je pravděpodobnost karcinomu prostaty velká.
| Nahlásit
Před 33 lety jsem prodělal patrně zánět prostaty (změna barvy semenné tekutiny na nahnědlou) a lékař mi předepsal velkou dávku chloramphenicolu. Po léčbě je stav naprosto normální. Nyní jsem šel na poprve na preventivní vyšetření prostaty. PSA 17.8, následně ultrazvuk (vše v normě) a biopsie. Na výsledek čekám, jen by mě zajímalo, zda dávný zánět mohl v prostatě udělat takové změny, kdy se do krve vylučuje PSA ve větším množství, aniž se jedná o zhoubný nádor. U urologa jsem si na tu pradávnou záležitost vůbec nevzpomněl...
| Nahlásit
Dobrý den - jak je to se sexem před odběrem krve na PSA - děkuji.
| Nahlásit
| Nahlásit
Dobrý den.
tatínek má hodnotu PSA 290, dá se s tím něco vůbec ještě dělat?
Léčí se s rakovinou prostaty cca 15 roků a má 81 let.
| Nahlásit
Z hodnoty PSA se nedá nic soudit o jeho budoucnosti nebo způsobu léčby. Důležitý je jeho stav a jak se rakovina z prostaty rozšířila po těle. Čím víc se rozšířila, tím je to větší problém.
| Nahlásit
Dobrý den, při vyhodnocení laboratorních testů mi bylo sděleno, že mám PSA´50 s tím, že v mém věku (71 let) je to hodnota neobvykle dobrá. Dostal jsem informaci, že čím je tato hodnota větší, tím lépe, znepokojivý je PSA pod 20 a hodnota 10 už indikuje nádor.
Informace na těchto stránkách jsou ovšem zcela jiné a jsem na rozpacích, co si o tom mám myslet. Je možné, že v mém případě je PSA udáváno v nějakých jiných jednotkách? Za odpověď děkuji a přeji hezké májové dny.
| Nahlásit
Dodávám ještě, že vyšetření bylo provedeno na renomovaném imunologickém pracovišti o jehož kvalitě a kompetenci lékaře nemám sebemenší pochybnost.
| Nahlásit
Mluvili zřejmě ne o PSA samotném, ale o poměru mezi volným a vázaným PSA (f/t). Pro tento poměr skutečně platí, že čím vyšší, tím lepší. Za normální se považuje poměr nad 25%, viz https://www.ontola.com/cs/ondi/piwaxx/biopsie-prostaty-vysvetleni-hodnot. U samotného PSA to je naopak, čím nižší, tím lepší. Jejich závěr je tedy správný, jen jste si nerozuměli ohledně hodnoceného parametru.
| Nahlásit
Děkuji za rychlou odpověď a za vysvětlení, předpokládal jsem, že se jedná o jiné hodnoty, bylo mi zjednodušeně řečeno, že mám hodnotu PSA 50 a že je to hodnota velmi dobrá. Jsem rád, že tomu tak skutečně je.
| Nahlásit
Dobrý den, ihned po doléčení zánětu močových cest mi bylo zjištěno PSA 5,27 a fPSA/PSA 0,10. Nyní, čtyři týdny poté nové hodnoty - PSA 4,03 a fPSA/PSA 0,13. Je v mém věku 25 let reálné uvažovat o zhoubném onemocnění prostaty, nebo se mohou hodnoty po zánětu normalizovat takto pomalu? Děkuji.
| Nahlásit
Při preventivní kontrole mi našli v krvi zvýšenou PSA 9,4 a freePSA 23. Jsem ve věku 55let/174cm/76kg. Mám obavu z možnosti karcinom prostaty. Může mi někdo poradit? Na urologii jsem objednaný, tak mám obavu, když jsem v roce 2012 měl nádor melanom na zádech a sentinel uzlin LU. Jirka
| Nahlásit
Mé vyšetření PSA je PSA celkový 6.62, PSA volný 0.945 a fPSA 14.275. Věk 72 let váha 73 kg. Prosím o sdělení jak to se mnou je.
| Nahlásit
Manžel má hodnoty PSA celk. 5.090, PSA volný s 0.710 PSA podíl volné frakce PSA s 13.95, za 2. měs. KO psa popř. biopsie. Má 54 let, 95 kg. Myslíte, že před odběrem je lépe se vyvarovat fyzické zátěži nebo i předem vynechat sex? Má tyto hodnoty špatné? Děkuji.
| Nahlásit
Dobrý den,
prosím o radu.
Je mi 59 let, mám tyto hodnoty :
PSA 2,48, fPSA 0,16, PSA% 0,4.
Vím, že PSA je dobré, fPSA na hranici, potřeboval bych objasnit hodnotu PSA%.
Moc děkuji, AL
| Nahlásit
Dobrý den, prosím o vysvětlení a radu. Mé hodnoty dle labolatoře - p2PSA-15.63pg/ml,freePSA-0.53ng/ml, PSA-Hyb-2.22ng/ml., phi-HYB-44.0748(tzv pro PSA),. Měl jsem poměrně krátce před vyšetřením léčený zánět prostaty antibiotiky. I po přeléčení zánětu cítím při ejakulaci mírnou krátkou bolest směrem od levého varlete nahoru k semennému váčku. Myslíte, že to může být ještě nedoléčený zánět, nebo něco vážnějšího? Děkuji Josef
| Nahlásit
Anonym Hujigev ještě můj věk 62 let, výška 180, váha 86 kg
| Nahlásit
Ladislav,mám po operaci prostaty 3,5 roku psa se pohybovala kolem 12 a náhle vyskočila na 34 co to mohlo způsobit ? Děkuji
| Nahlásit
Ladislav věk 65 váha 96 cítím se vcelku dobře a jídlo mi chutná
| Nahlásit
Co znamená PSA 132?
| Nahlásit
Po měsíci PSA 203- 138,co to znamená
| Nahlásit
Jsem 2,5 roku po operaci prostaty, měl jsem ohraničený nádor, prostatu mi vzali celou. Hodnoty PSA při prvním odběru po operaci 0,014, pak časem 0,030, po roce asi 0,040, před 3 měsíci 0,060, včera 0,090. Mám se obávat toho zvyšování hodnot, znamená to, že rakovina postupuje. Cítím se skvěle, problémy nemám, je mi 68 let, 175 cm, 90 kg. Díky za odpověď
| Nahlásit
Dobrý den, věk 58 , váha 75kg naměřili mě hodnoty S_PSA 0,74 ug/l
S_fPSA O,29 ug/l
podíl free PSA 0,39
mám se obávat rakoviny? Děkuji za odpověď.
| Nahlásit
Dobrý den věk 66 váha 80kg výsledek PSA 1,085 PSAFREE 0,221 PSAFREEF 0,20. Je namístě obava?
| Nahlásit
Jejda, klucí... vypadá to tady jako "ZEĎ NÁŘKŮ" :)

Váš problém nezlehčuji a ani se nevysmívám. Tady není prostor pro lékařskou diagnózu a vůbec bych to neřešil na internetu (byť anonymně), naštěstí nikdo neodpovídá a neuvádí vás do omylu.

Pokud mohu poradit, tak pomocí vyhledávače
http://www.google.cz
si můžete dohledat informace (odborné články, diskuse stejně/podobně postižených pacientů, případně kontaktovat odborného lékaře), ale ze všeho nejvíce tyto osobní věci řešte přímo s "fyzickým" odborným lékařem.

Přeji pevné zdraví a ať vám všechno funguje jak má!
 Anonym
Odpovídat lze i bez registrace. Dodržujte pravidla Ontoly
Vložit: Obrázek