Ontola > diskuze
| Nahlásit

Ahoj. Nevím si s jednou úlohou, už ji dělám aspoň hodinu. Mohli byste mi prosím pomoct? Děkuji.

Pošlu foto.
Témata: Nezařazené

20 reakcí

| Nahlásit
Odpověď na 1. otázku vím. Nevím si rady s 2. a 3. otázkou.
| Nahlásit
Zadání se dalo napsat, odkaz na obrázek v plné velikosti:
https://ff1.ontola.com/f/2021-03/01/img_20210301_144835.jpg

Mohu-li vám poradit, napište svůj postup k vypracované 1. otázce, jistě bude následně jednoduší to zkontrolovat a dále poradit, než úlohu za vás vypracovat.
| Nahlásit
Dobře.

1. 1500 + 10 • 600 = 1500 + 6000 = 7500

Zaplatilo se 7500 Kč.
| Nahlásit
Bagr pracoval 10 hodin, což je POLOVINA z celé práce.
Víme, že bagr za 5 hodin vykoná tolik práce, jako 5 dělníků za 8 hodin.
Napadá vás něco? Musíme dopočítat druhou POLOVINU celé práce, kterou dělali dělníci ručně.
| Nahlásit
Aha.
| Nahlásit
No právě nevím jak.
| Nahlásit
Převedeme si na minuty, bude se nám lépe počítat porovnání práce bagru a skupiny dělníků

Bagr: 5 h = 5*60 min = 300 min
5 dělníků: 8 h = 8*60 min = 480 min

Ze zadání víme, že 2. polovinu práce vykonali 4 dělníci, co tedy potřebujeme zjistit (vypočítat)?
| Nahlásit
Pardon, asi je zbytečné převádět na minuty, můžeme zůstat v hodinách.
| Nahlásit
Zdůraznim z úlohy: každý dělník vykoná za hodinu stejné množství práce.
To je "ideální stav", že makají jako "roboti" a nikdo se nefláká, tím poukazuji, že příklad by byl složitější, kdyby každý pracoval jinak, ale to jen za okraj.

Pokračuji: abychom zjistili kolik práci vykonají 4 dělníci, nebo třeba 2 nebo 6 dělníků, tak... potřebujeme vědět jak dlouho by to trvalo JEDNOMU dělníkovi. Opět trochu odbočím, abys prakticky pouvažoval
5 dělníků: 8 h
...kdyby pracovalo 10 dělníků, trvalo by to polovinu času = 4 h
...je to příma úměra, čím více lidí, tím kratší čas (jako když si kamarádi pomůžou)

5 dělníků = 8 h
1 dělník = 5*8 = 40 h
Už víme, kolik by trvala práce 1 dělníkovi (40 hodin) a bagru (5 hodin).
| Nahlásit
Už umíme porovnat 5 hodin práce bagru s dělníkem.
Zopakuji zadání: Bagr pracoval 10 hodin, což je POLOVINA z celé práce.

Bagr: pracoval 10 h (to je dvojnásobek toho, co jsme počítali na 1 dělníka)

Dělníci:
1 dělník = 40 h
4 dělníci = 40/4 = 10 h
To je v porovnání k bagru za 5 h jeho práce.
Jak si můžeš porovnat, 5 dělníkům to trvá 8 hodin, 4 dělníkům 10 hodin a např. 8 dělníků (40/8=5) by to mělo odpracované za 5 hodin

A dokončíme úlohu:
4 dělníci = 10 h, ale je to DVOJNÁSOBEK, takže 2*10=20 h
Bagr 10 hodin = 4 dělníci 20 hodin

2. Otázka: Kolik stála práce vykonaná dělníky?
víme:
1 dělník = 150 Kč
pracovali 4 dělníci 20 hodin
=> to vypočítej

3. Otázka: Kolik musel odpracovat každý ze 4 dělníků
=> každý pracoval 20 hodin
=> bonus na závěr: jeden dělník by pracoval 4*20=80 hodin a jeho výdělek by byl 80*150=12000 Kč
| Nahlásit
Díky. 👍
| Nahlásit
Není zač, důležité je, abys to pochopil. Měl jsem obavu jestli můj výklad bude srozumitelný, netuším jaké jsou "školní osnovy" (jak se to učíte), ale "palec" beru, že jsem obstál ;)
| Nahlásit
A pro úplnost dopočítej 2 otázku, ať je to komplet.
| Nahlásit
150 • 10 = 1500
1500 • 8 = 12 000 Kč

Je to správně?!
| Nahlásit
Jsem to pořád já, jen se jmenuji jinak, tak se nediv.
| Nahlásit
Hele, jak si počítal, za jak dlouho to udělá 1 dělník. Není to nepřímá úměrnost???
| Nahlásit
Ještě nechápu, proč je to dvojnásobek (u toho času)?
| Nahlásit
Ano, je to nepřímá úměra (více lidí kratší čas), omlouvám se.

Nerozumím tvému postupu, ale výsledek je správný. Možná to vyplynulo ze zápisu nepřímé úměry. Já bych počítal takto:

2. Otázka: Kolik stála práce vykonaná dělníky?
1 dělník = 150 Kč
pracovali 4 dělníci 20 hodin
=> 150*4*20 = 12 000 Kč

Ten výsledek jsem záměrně uvedl v bonusu, kdyby pracoval 1 dělník = 12000 Kč
| Nahlásit
Dvojnásobek je proto, že:
- úloha zní: "minibagr za 10 hodin", ale porovnání práce mezi bagrem a dělníkama je porovnané při práci bagru 5 hodin. Proto dvojnásobek.
- potom jsem stejný dvojnásobek musel použít i pro dělníky

Mám však pocit, že se to pomocí zápisu nepřímé úměry učíte jinak a nerad bych ti "motal hlavu", úlohu jsem se snažil jen logicky popsat (vypočítat).
| Nahlásit
Dobře. Děkuji. Přeji hezký den.
 Anonym
Odpovídat lze i bez registrace. Dodržujte pravidla Ontoly
Vložit: Obrázek